ဗီဇာႏွင့္အလုပ္ပါမစ္ သက္တမ္းမတုိးထားသည့္ ထုိင္းေရာက္ျမန္မာလုပ္သားမ်ား ဖမ္းဆီးခံရပါက ေထာင္ဒဏ္ငါးႏွစ္က်မည္

ပတ္စ္ပို႔၊ ဗီဇာသက္တမ္းတိုးရန္ ညအိပ္ေစာင့္ဆိုင္းေနေသာ ျမန္မာလုပ္သားမ်ားကို မတ္လကုန္ပိုင္းက ေတြ႔ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု − ရဲမင္း)

ထုိင္းႏိုင္ငံတြင္ ၂ ႏွစ္ သက္တမ္းရွိ ဗီဇာႏွင့္ အလုပ္ပါ မစ္ သက္တမ္းမတိုးခဲ့ရသည့္ ျမန္ မာလုပ္သားမ်ား ေနရပ္ျပန္ရန္ လိုအပ္ၿပီး သက္တမ္းမတိုးေသာ အလုပ္သမားမ်ား ဖမ္းဆီးခံရပါ က ေထာင္ဒဏ္ ငါးႏွစ္က်ခံရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ထုိင္းႏိုင္ငံဆိုင္ရာ ျမန္မာသံ႐ံုးက ဧၿပီ ၂၃ ရက္တြင္ သတင္းထုတ္ျပန္သည္။

ဗီဇာႏွင့္ အလုပ္ပါမစ္ သက္ တမ္းတိုးရန္ စာရြက္စာတမ္းမရွိ၍ မွတ္ပံုမတင္ခဲ့ရေသာ ေရႊ႕ေျပာင္း လုပ္သား ေျခာက္ေသာင္းခန္႔ အတြက္ ၎တို႔၏ အလုပ္ရွင္မ်ား ကို အာဏာပိုင္မ်ားက တရား ဥပေဒအရ အေရးယူမည္ဟု ထုိင္းအလုပ္သမားဝန္ႀကီးက ေျပာၾကားေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ ခ်က္တြင္ ပါရွိသည္။

ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမား ဥပေဒသစ္အရ အလုပ္ရွင္မ်ား သည္ တရားမဝင္ အလုပ္သမား တစ္ဦးစီအတြက္ ဒဏ္ ဘတ္ေလး ေသာင္းမွ ရွစ္ေသာင္းအထိ ေပးေဆာင္ရမည္ျဖစ္ၿပီး အလုပ္ သမားမ်ားသည္ ေထာင္ဒဏ္ငါးႏွစ္ျဖစ္ေစ က်ခံရမည္ဟုထုတ္ျပန္ ထားသည္။

‘‘အခု ထုတ္ျပန္တာက တရားမဝင္ အလုပ္သမားေတြကို လက္ခံထားရင္ အလုပ္ရွင္ေတြပါ အေရးယူခံရမယ္ေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ကိုယ့္ ျမန္မာလုပ္သားေတြလည္း ျပန္ၿပီး ႏွစ္ႏိုင္ငံ သေဘာတူစာခ်ဳပ္ MoU နဲ႔ ျပန္ဝင္လာၾကေပါ့’’ဟု ထုိင္းႏိုင္ငံဆိုင္ရာ ျမန္မာသံ႐ံုးမွ အလုပ္သမား သံအရာရွိ ဦးစန္း ေမာင္ဦးက ေျပာသည္။

ထိုင္းေရာက္ ျမန္မာလုပ္ သားတစ္သန္းေက်ာ္သည္မတ္လ ၃၁ ရက္က ဗီဇာႏွင့္ အလုပ္ပါမစ္သက္တမ္းကုန္ဆံုးခဲ့ၿပီး ထပ္မံ၍ ၂ ႏွစ္သက္တမ္းရွိ ဗီဇာႏွင့္အလုပ္ပါမစ္သက္တမ္း တိုးရမည့္ရက္ကို ထုိင္းအစိုးရက မတ္လ ၃၁ ရက္ေနာက္ဆံုး သတ္မွတ္ခဲ့သည္။ ထို႔အျပင္ ဗီဇာႏွင့္အလုပ္ပါမစ္ကို မတ္လ ၃၁ ရက္မတိုင္မီ စာရင္းေပးသြင္းထားသူမ်ားႏွင့္ အြန္လိုင္းမွတစ္ဆင့္ မွတ္ပံုတင္ ထား၍ စာရင္းဝင္ထားသည့္ ျမန္မာလုပ္သားမ်ား ဇြန္လ ၃၀ ရက္ ေနာက္ဆံုးထား သက္တမ္း တိုးလုပ္ငန္းစဥ္မ်ား  လုပ္ကိုင္ရန္ ျမန္မာသံ႐ံုးက  ထုတ္ျပန္ထား သည္။

ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ ေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍ ဥပေဒသစ္ ျပ႒ာန္းၿပီးေနာက္ အေထာက္အထားမရွိေသာ ျမန္ မာလုပ္သားမ်ားကို ႏိုင္ငံသားျဖစ္ ေၾကာင္း သက္ေသခံလက္မွတ္ CI မ်ား ျပဳလုပ္ေပးေနရာ ယင္း လက္မွတ္မ်ား ထုတ္ယူရန္ က်န္ရွိ သူမ်ားအတြက္ ျမန္မာႏွင့္ ထုိင္း ႏွစ္ႏိုင္ငံ ပူးေပါင္း၍ MobileTeam ပံုစံျဖင့္ One-Stop Service စခန္းမ်ားဖြင့္လွစ္ ေဆာင္ရြက္မည္ဟု ထုတ္ျပန္ထားသည္။

ထုိ႔အျပင္ ထုိင္းႏိုင္ငံတြင္ အလုပ္လုပ္ကိုင္ေနေသာ ျမန္မာ လုပ္သားမ်ား၏ မွီခိုသူအသက္ (၁၈)ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ား အားလံုးသည္ မိဘမ်ားနည္းတူ အေထာက္အထားမ်ားရွိရန္ လို အပ္သျဖင့္ မိဘမ်ား အေထာက္ အထားျပဳလုပ္စဥ္ကာလ၌ သား သမီးမ်ားအတြက္ပါ တစ္ပါတည္း ျပဳလုပ္ထားရန္ လိုအပ္သည္။